Mondelinge geschiedenis van de Mijnstreek


interviewSinds haar ontstaan in 2007 heeft de erfgoedcel (ECRU Erfgoed) heel wat projecten in en over de Mijnstreek opgestart of ondersteund. Als voorbereiding op een publicatie, een tentoonstelling of een ander erfgoedevenement werden niet zelden mondelinge bronnen verzameld. Stuk voor stuk interessante getuigenissen die een of meerdere aspecten van het verleden van de Belgisch Limburgse Mijnstreek belichten!

De teller staat ondertussen op meer dan 200 mondelinge bronnen!

Omdat we deze schat aan informatie niet verloren willen laten gaan (bijvoorbeeld voor wetenschappelijk onderzoek) zijn we momenteel druk bezig om deze bronnen via de bibliotheek van Genk te ontsluiten.

In een eerste fase zullen we de interviews beschikbaar stellen die wij zelf hebben laten opnemen, los van een project. Sinds 2011 laten we jaarlijks verschillende interviews afnemen van personen met een interessant verhaal. Op deze pagina vind je een overzicht van die interviews, met telkens een klein fragment en een link naar de erfgoeddatabank Erfgoedplus.be.

Deze bronnen zijn beschikbaar in de bibliotheek van Genk. Via deze pagina kan je een formulier invullen om de mondelinge bronnen te mogen beluisteren of bekijken.

Heb je intussen nog vragen hierover, mag je ons altijd contacteren voor meer informatie.

Wil je een mondelinge bron bekijken/beluisteren? Vul dan onderaan deze pagina een aanvraagformulier in. Vergeet zeker niet jouw aanvraag voldoende te motiveren!*

* Door een aanvraag in te dienen ga je akkoord met volgende voorwaarden:

  • Op basis van jouw motivering geeft ECRU Erfgoed je al dan niet toestemming de mondelinge bron te raadplegen.
  • Je verklaart dat je de bron enkel zult raadplegen en gebruiken in het kader van de door jou gemotiveerde doeleinden, dat geen commercieel doel mag beogen.
  • Je kan de bron enkel in de bibliotheek van Genk raadplegen.
  • Het is niet toegestaan reproducties te maken van de bron.
  • Indien je informatie gebruikt uit de bron, maak je vermelding van de bron.
  • Deze aanvraag is op naam: enkel en alleen de aanvrager(s) mogen de bron beluisteren/bekijken. Niet vermelde personen krijgen hiervoor geen toestemming.
  • Op basis van jouw voorkeurstijdstip wordt gekeken wanneer je de bron kan raadplegen. Je krijgt hier een bevestiging van. De goedkeuring geldt enkel voor dat overeengekomen moment. Indien je de bron later nog eens wilt raadplegen, moet je daarvoor een nieuwe aanvraag indienen.

Velden met een * zijn verplicht