PERSBERICHT – Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en Openluchtmuseum Bokrijk slaan de handen in elkaar voor de lancering van een nieuwe ID voor de Sixties !


PERSBERICHT

Jubilaris Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en Openluchtmuseum Bokrijk slaan de handen in elkaar voor de lancering van een nieuwe ID voor de Sixties !
De naam Willy Dexters zal bij vele inwoners van As en omstreken een belletje doen rinkelen. Willy reed tijdens de jaren 50, 60 en 70 dagelijks door As en buurgemeenten om verse groenten en fruit te verkopen en een gezellige babbel te slaan met zijn klanten.
Het leven van Willy Dexters lijkt misschien doordeweeks, maar is een bijzondere getuigenis van de lokale geschiedenis. Erfgoedcel Mijn-Erfgoed spant zich intussen al bijna 10 jaar, – met succes-, in om deze kleine en grote verhalen actief te zoeken, op te tekenen en te bekijken hoe zoveel mogelijk mensen geprikkeld kunnen worden om zorg te dragen en aan de slag te gaan met dit erfgoed. “Zo werden door de Erfgoedcel meer dan 300 unieke verhalen van inwoners uit de Mijnstreek verzameld en verzekerd voor de toekomst door goede bewaring!”, bevestigt Patrick Witters, als fiere voorzitter van Erfgoedcel Mijn-Erfgoed. “Deze mondelinge bronnen zijn uitgelezen studiemateriaal voor personen die onderzoek wensen te doen over onze lokale geschiedenis.”
Net in de gemeenschappelijke ambitie om deze unieke verhalen naar buiten te brengen, vonden Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en Openluchtmuseum Bokrijk elkaar. Met deze ID slaagt de Erfgoedcel erin om het herkenbare verhaal van deze volkse figuur naar een breed publiek te brengen. Openluchtmuseum Bokrijk bewijst met deze samenwerking de voeling met de lokale erfgoedgemeenschappen in de Mijnstreek, en bij uitbreiding in Limburg, te behouden én te verstevigen. “Het resultaat van deze uitwisseling van informatie en ervaring betekent voor de bezoeker van de Sixties in Bokrijk een effectieve meerwaarde. Succesvolle samenwerkingen als deze zorgen ervoor dat verschillende vormen van ons erfgoed bewaard worden, worden samengebracht en zo elkaar versterken”, stelt Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde van Cultuur, Toerisme en Erfgoed.

Over Erfgoedcel Mijn-Erfgoed
Erfgoedcel Mijn-Erfgoed is een intergemeentelijk samenwerkingsverband, gerealiseerd voor en door de 6 voormalige mijngemeenten (As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen) en de Vlaamse Overheid. Als belangrijkste opdracht ondersteunt zij in de zorg voor en de ontsluiting van het lokale culturele erfgoed, steeds in nauwe samenwerking met de aangesloten gemeenten en de lokale verenigingen. De voorbije jaren maakte de Erfgoedcel zich onmisbaar voor het cultureel erfgoed en haar gemeenschappen door ondertussen al voor de 10de keer Erfgoeddag in de Mijnstreek te organiseren en doorheen haar bestaan al bijna 120 verenigingen binnen en buiten de Mijnstreek financieel en inhoudelijk te ondersteunen. Zo werden er niet minder dan 200 project- en restauratiesubsidies verstrekt. In 2017 viert de Erfgoedcel haar 10-jarig bestaan met een aantal feestelijke activiteiten die kaderen in de herdenking van 100 jaar steenkoolproductie en 25 jaar mijnsluiting in Limburg.

Contact
Erfgoedcel Mijn-Erfgoed
Coördinatoren: Leen Gos en Leen Roels
Evence Coppéelaan 87
3600 Genk
info@mijnerfgoed.be
tel. 089 811 411 – 0479 82 42 36 (Leen Gos) – 0478 51 08 70 (Leen Roels)
Facebook: www.facebook.com/ErfgoedcelMijnErfgoed/