Interviews uit de Mijnstreek


camera

In 2011 begon Erfgoedcel Mijn-Erfgoed met het afnemen van interviews uit de Mijnstreek. Die interviews zijn belangrijke getuigenissen van mensen op leeftijd die het gedeelde geheugen van de Limburgse Mijnstreek kunnen aanvullen. Deze getuigenissen worden niet via een project verzameld, maar leveren een waardevolle bijdrage aan het erfgoed in de Mijnstreek dat samen met de getuigen dreigt te verdwijnen.

Sinds 2011 werden elk jaar enkele mensen geïnterviewd. De teller staat intussen al op 43 interviews van 49 personen, goed voor zo’n 50 uur aan beeldmateriaal!

Hieronder vind je een overzicht van de interviews die tot op heden zijn afgenomen, telkens met een filmfragment uit dat interview. Als je op de naam klikt, ga je verder naar de gedetailleerdere beschrijving van het interview in de erfgoeddatabank Erfgoedplus.be. Neem contact met ons op voor meer inlichtingen over de interviews en voor het bekijken van de volledige interviews.


Interviews in het kader van de tentoonstelling 'Sluitertijd'

Naar aanleiding van 100 jaar steenkoolproductie in de Limburgse Mijnstreek en 25 jaar sluiting van de laatste steenkoolmijn van de Benelux, werkte Erfgoedcel Mijn-Erfgoed in 2017, in samenwerking met persfotograaf Tony Van Galen, de rondreizende expo ‘Sluitertijd’ uit. Deze tentoonstelling, met een 35-tal foto’s van Tony Van Galen, geeft een sfeerbeeld van de periode van de mijnstakingen en -sluitingen van de jaren 1980 en 1990. Ook werden enkele interviews afgenomen van personen die op de foto’s stonden. U vindt hieronder de fragmenten die tijdens de expo getoond werden.
Alex Ketels (°1960) maakte als mijnwerker de grote stakingen mee. Tijdens een van de betogingen hielde de woedende mijnwerkers vanuit Hasselt een optocht naar de hoofdzetel van de Kempische Steenkoolmijnen in Houthalen. Er was een hoop tumult. Toen viel er een schot. Alex nam een van de kogelhulzen in zijn hand toen de fotograaf afdrukte…

Karen Craen (°1963) bouwde als een van de eerste vrouwen een carrière uit bij de toenmalige rijkswacht. Als jong lid van de cavalerie nam ze deel aan de zware mijnstaking in Hasselt in 1989. Aan de brug over de Kempische Steenweg was het haar taak om gewonde paarden in veiligheid te brengen. Zo bracht ze ook het hevig bloedend paard op de foto weg voor verzorging. Karen vond dit aan van de zwaarste stakingen uit haar loopbaan.
Frans Claes (°1953) was een beginnend politieagent uit Heusden toen hij werd ingezet voor de ordehandhaving van een van de mijnstakingen in Hasselt. Zonder veel voorkennis of materiaal moesten hij en zijn collega’s het gebouw van het ACV aan de Bampslaan beveiligen. Dat liep helemaal anders dan gepland. Frans kwam er gelukkig goed van af. Die dag vormde zijn verdere loopbaan…
Franky Smolders (°1960) was mijnwerker in de mijn van Zolder en ‘frontman’ tijdens de mijnstakingen. Tijdens een van de stakingen van 1989 kwam hij onzacht in aanraking met de ordehandhavers. Het resultaat was een zwaar beschadigde mijnhelm. De tijd van de stakingen en de foto brengen nog steeds heel wat emoties naar boven…
Antonio Caddeo (°1957) hoopte als jonge Italiaan een toekomst uit te bouwen in Limburg. Hij werkte in de ondergrond van Winterslag toen de mijnstakingen uitbraken. In 1984 nam hij deel aan protesten in het centrum van Genk. Met versieringen op zijn helm hielp hij het ongenoegen van de mijnwerkers op een vreedzame manier te uiten.
Rudi Van de Reyd (°1960) werkte in de mijn van Beringen en Zolder. In Zolder maakte hij in 1992 deel uit van de allerlaatste productieploeg. Rudi bracht symbolisch een laatste ‘klo’ steenkool mee naar boven. Het was stil in de lift. Het einde van de steenkoolproductie in België…







Heb je zelf een voorstel voor een interview? Laat het ons dan zeker weten!