Smoutebollen en kermiskoers. Van Zussen tot As


Beleef de kermis in jouw klaslokaal!

Limburg is een spel over de tradities, attracties en verhalen van Limburgse dorpskermissen  doorheen de geschiedenis rijker. ‘Smoutebollen en kermiskoers. Van Zussen tot As.’ geeft kinderen  inzicht in de betekenis en evolutie van dorpskermissen in Limburg, wakkert interesse in erfgoed  aan en laat hen reflecteren over maatschappelijke veranderingen. Het spel is samengesteld door  een groep van professionele en vrijwillige erfgoedactoren, waaronder Erfgoed Haspengouw,  Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, het Limburgs Volkskundig Genootschap, Heemkunde Limburg en de  gemeenten en steden Lanaken, Hasselt en Tongeren en is ontwikkeld door De Aanstokerij. De ontwikkeling van het spel werd mogelijk gemaakt met steun van de Vlaamse Overheid en de Provincie Limburg.

Cultureel erfgoed dat tot de verbeelding spreekt

Leen Roels (coördinator Erfgoedcel Mijn-Erfgoed) vertelt: “Samen met de heemkundige kringen zijn  we op zoek gegaan naar de tradities en gebruiken bij de Limburgse dorpskermissen. Deze informatie  verwerkten we met hulp van spelletjesexpert De Aanstokerij in het spel: niet enkel hetgeen gebeurde op de kermis zelf wordt onder de loep genomen, we kijken o.a. binnen in woonkamers, we bestuderen  wat er in kermistijden zoal op het bord lag, welke spellen gespeeld werden op café en op het plein,  welke vechtersbazen om welk meisje vochten en we luisteren ook mee naar de preek van mijnheer  pastoor in kermistijden.”

Versla met jouw klas baron Kris Von Domper!

Dit spel is ontwikkeld voor alle Limburgse lagere scholen, bibliotheken en spelotheken en is in de  eerste plaats bedoeld voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Je werkt samen met kermiskraamster Odette  Pret om baron Kris Von Domper te verslaan. Hij wil alle dorpskermissen doen verdwijnen zodat  iedereen naar zijn eigen grote kermis komt. Gelukkig biedt kermiskraamster Odette Pret weerstand.  Zij wil dat de Limburgse dorpskermissen blijven bestaan. Het is het aan de spelers om samen met  haar te vechten voor het voortbestaan van de Limburgse dorpskermissen! Door de gebruiken,  tradities en verhalen te verzamelen wordt het belang en het voortbestaan van de dorpskermissen  verzekerd. Je verzamelt de informatie door kaartspelletjes en Vlaamse kermisspelletjes te winnen.

Een voorproefje van het spelmateriaal en een instructiefilmpje kan je vinden op de website ‘Kermis in Limburgwww.kermis-in-limburg.be/kermisspel. Naast informatie over het spel, vind je hier ook aanvullende informatie over dorps- en wijkkermissen in Limburg, vroeger en nu.

De toekomst van de Limburgse dorpskermissen

Zeker in coronatijden verdienen de kermiskramers het om extra in de spotlight gezet te worden.  Vergeet dus niet om ook in het echt te genieten van smoutebollen en kermiskoers, als dat mogelijk  is. Op deze manier steun je de lokale Limburgse dorpskermissen en zorg ook jij mee voor het  voorbestaan van dit bijzondere cultureel erfgoed.

Het spel is al te ontlenen bij een aantal bibliotheken en spelotheken in Limburg. Ben jij als leerkracht  tewerkgesteld in Limburg en geef je les aan de bovenbouw van het lager onderwijs? Surf dan snel  naar www.kermis-in-limburg.be/kermisspel voor het gratis exemplaar van ‘Smoutebollen en kermiskoers’ voor jouw school!