Deel je passie en geef je kennis en kunde door in een meester-leerlingtraject!
Wil je weten of je kans maakt op een beurs, als meester of als leerling, voor het doorgeven of het leren van een ambacht? Erfgoed Haspengouw en Erfgoedcel Mijn-Erfgoed sloegen de handen in elkaar voor een praktijkgerichte infosessie over meester-leerlingtrajecten voor het doorgeven van vakmanschap op dinsdag 29 juni. De opname en de presentaties van de infosessie vind je onderaan deze pagina.
Vakmanschap als erfgoed
Het vakmanschap dat in de hoofden en handen van mensen leeft, is immaterieel cultureel erfgoed (ICE). Het is belangrijk om dit door te geven aan toekomstige generaties. Vakmanschap wordt daarbij heel breed gezien: het kan gaan om ambachten, maar bijvoorbeeld ook om bepaalde toegepaste kunsten of podiumkunsten. Het doorgeven van dit soort vakmanschap is nodig om het levend te houden.
Beurs voor meester én leerling(en)
Eind april 2021 lanceerde Jan Jambon, Minister van cultuur, officieel een nieuwe beursoproep. Een beurs voor het doorgeven van vakmanschap dient als financiële ondersteuning voor vakmensen die één of meerdere leerling(en) voor een periode van max. twee jaar in de leer nemen om hen de knepen van het vak te leren. Meester en leerling(en) vormen een partnerschap en ontvangen samen een beurs van max. € 30.000. Een aanvraag indienen kan tot uiterlijk 15 september.
Inspiratie in vorige trajecten
Ontdek alvast welke voorgaande trajecten zijn ingediend via het Departement Cultuur, Jeugd en Media en laat je inspireren. Lees Borgen voor morgen: Vakmanschap doorgeven in meester-leerlingtrajecten en surf naar de website van Departement Cultuur, Jeugd en Media voor meer informatie.
Vragen of bedenkingen? Contacteer Leen Roels (leen@mijnerfgoed.be)
Limburgse praktijkvoorbeelden
Tijdens deze online infosessie kom je alles te weten over het nieuwe reglement en de aanvraagprocedure, en inspireren we met Limburgse praktijkvoorbeelden. Je ontdekt de opname, en het programma, hieronder.
Sophie Muyllaert (Departement Cultuur, Jeugd & Media): Reglement en aanvraagprocedure. > Download hier de presentatie
Joeri Januarius (ETWIE): Ondersteuning landelijke dienstverleners > Download hier de presentatie
Benoit Op ’t Eynde: Praktijkvoorbeeld De Wissen, Dilsen-Stokkem
Brecht Jonkers: Praktijkvoorbeeld Rijtuigmuseum, Bree > Download hier de presentatie
Davy Jacobs: Praktijkvoorbeeld Jenevermuseum, Hasselt > Download hier de presentatie
Lieve Opsteyn (Erfgoed Haspengouw): Ondersteunende rol van de erfgoedcellen